Sultanahmet Meydanı & Cami Roma ve Bizans Dönemlerinde ?Hipodrom? olarak kullanılırmış. Müzikli eğlenceler, akrobasi gösterileri gibi halkı bir araya getiren etkinlikler yapılırmış. Osmanlı Dönemi?nde ise; at arabalarının çokluğu sebebiyle ?At Meydanı? adını almış.
Sultanahmet Meydanı & Cami
Roma ve Bizans Dönemlerinde “Hipodrom” olarak kullanılırmış. Müzikli eğlenceler, akrobasi gösterileri gibi halkı bir araya getiren etkinlikler yapılırmış. Osmanlı Dönemi’nde ise; at arabalarının çokluğu sebebiyle “At Meydanı” adını almış.
Osmanlı zamanında önemli tarihi sahnelere arka fon olmuş. İsyancıların meydandaki çınar ağacına asılarak “meyvesi insan olan ağaç” gibi gözüktüğü için “Vakvak Ağacına” benzetilmiş. Hatırlıyorsunuzdur: “Vaka-i Vakvakiye Olayı”. Yine, Onbaşı Halide Edip halkı Kurtuluş Savaşı’na teşvik etmek için meşhur nutkunu burada sergiliyor.
Meydan burada: Buradayım.
Meydanın çevresi birçok tarihi yerle çevrili, hepsini gezmek uzunca zaman alabilir. Dayanın. Acı, ağrı yok…
Meydandaki üç güzeller: Mısır’dan getirilen Dikili Taş (Konum için: Dikili Taş ); Şehri böcek, salgın ve müsubetten koruduğu düşünülen Yılanlı Taş; günümüzde görkemi kalmasa da Bizans Döneminde altın plaka ve tepesindeki altın küre ile Örme Taş.
Bizans Dönemi’nde “Büyük Saray” olarak bilinen mevkide ise günümüzde tüm ihtişamıyla, 6 minaresiyle Sultanahmet Cami var. Sultan I. Ahmet adına, Sedefkar Mehmet Ağa’ya yaptırılmış. İçindeki mavi, turkuaz çiniler sebebiyle “Blue Mosque” (Konum için: Sultanahmet Camii) olarak biliniyor. Tam da karşısında “Red Mosque” (Konum için: Ayasofya Camii ) var üstelik. Allah’ın işi işte…
Sultanahmet’in önündeki banklarda en meşhur pozu çekebilirsiniz, tabi turistlerden fırsat bulabilirseniz.
Alman Çeşmesi, Türk İslam Eserleri Müzesi, Arkeoloji Müzesi gibi önemli gezi noktaları mutlaka değerlendirilmeli. Ayasofya ve Yeretaban Sarnıcı ise başka yazıların konusu…
Binbirdirek Sarnıcı; birçok sergi, tanıtım ve gece elektronik müzik etkinliklerine sahne oluyor. Özel mülk Bu bonusu unutmayın. Konumu: Binbirdirek Sarnıcı
Tarihi Sultanahmet Köftecisi Selim Usta’da köftelerin tadına bakabilirsiniz. Duvarlarda Bülent Ecevit, Cem Karaca gibi kişilerin el yazıları ile teşekkür ettiklerini görebilirsiniz… Burası da burada: Köfteci
Bize sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz.
Instagram: @secme.gezgin Seçme Gezgin Instagram
Facebook: @secmegezgin Seçme Gezgin Facebook
Twitter: @secmegezgin Seçme Gezgin Twitter
Youtube: @secmegezgin Seçme Gezgin Youtube
Linktr.ee: secmegezgin Seçme Gezgin Linktr.ee