Edirne?nin en bilinen simgesi... Mimar Sinan'ın Ustalık Eseri: Selimiye Cami
Mimar Sinan’ın Ustalık Eseri: Selimiye Cami
Edirne’nin en bilinen simgesidir. Bu şahane eseri II. Selim yaptırmış. Yapımı 6 yıl sürmüş, 1575’te de ibadete açılmış. Mimar Sinan 80 yaşında ustalık eserini yapmış. Yaş yetmişi geçmiş ama iş bitmemiş.
Kubbe, minareler, iç süslemeler ve avlu camiye büyüleyici hava katıyor. O yıllarda böyle bir eserin yapılması inanılmaz gerçekten. Edirne’ye Trakya Üniversitesi bölgesinden girerken minareleri çift olarak görüyorsunuz, sonrasında dörtleniyor.
Konumu şöyle bırakıyorum. Konum olmasa da zaten büyüklüğünden görüp yeri bulursunuz: Selimiye Camii
Burada özel bir simge var: Ters Lale Motifi
Müezzin alanının mermer bacağında yer alıyor. Camiinin yeri lale bahçesiymiş, sahibi de biraz aksiymiş. Arsasını satmak istememiş, sonrasında bir lale motifi olması şartı ile satmış. Mimar Sinan da ters lale motifini işleyerek arsa sahibinin tersliğini resmetmiş.
Balkan Savaşı’nda bazı kısımları hasar görmüş, tamir edilmiş; ancak halen izlerini görmek mümkün.
Selimiye Camii ve Külliyesi 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kabul edilmiş. Tabi ki edecekler, var mı böylesi sanki dünyada…
Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Mimar Sinan Müzesi, Edirne Müzesi, Edirne Kent Müzesi de Selimiye Camii yakınında olduğundan gezi programına dahil edilebilir.
Camii yakınındaki Arasta Çarşı’sından alışveriş yapabilirsiniz. Badem ezmesi, Kavala kurabiyesi, Kallavi kurabiye, Deva-i misk, meyve sabunu, aynalı süpürge ve diğer hediyelikler alınabilir.
Bize sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz.
Instagram: @secme.gezgin Seçme Gezgin Instagram
Facebook: @secmegezgin Seçme Gezgin Facebook
Twitter: @secmegezgin Seçme Gezgin Twitter
Youtube: @secmegezgin Seçme Gezgin Youtube
Linktr.ee: secmegezgin Seçme Gezgin Linktr.ee