Kışın en soğuk ve en korkunç gecesi...
Kışın en soğuk günü: Bocuk Gecesi
Kökeni kelt inancına kadar dayanan bir inanışa göre farklı yerlerde farklı isimlerle anılan (halloween, samhain, baba yaga, obur, karakoncolus, kalandar, congalaz, congala) benzer ritüeller.
Trakya ve Balkan coğrafyasında anneanne ve dedelerden duyulan, o geceye dair tılsımlarının yapıldığı bu etkinlik günümüzde Keşan’ın Çamlıca köyünde festival şeklinde kutlanmaktadır. Aslında özünde bir kutlama değil, yılın en soğuk gecesi 6 Ocak (Hızır 60)’ı beraber geçirebilmek üzerine oluşmuş bir gelenek.
Rivayete göre Bocuk cadısı en soğuk gecede ahırlara dadanıp inekleri sütten kesermiş. O nedenle Bocuk cadısı ahırlarda hayvanlara dadanmasın diye kabak tatlısı yapılarak ahırın kapısına ya da çatısına bırakılırmış. Tabi o gece kabak tatlısından, çerezden, patlamış mısırdan tüm Balkan ve Trakya halkı da nasibini alırmış.
Günümüzde Bocuk Gecesi etkinliği turistik bir eğlence haline getirmek için tatil günlerine denk getirilmeye çalışılıyor. Çünkü bu kapsamda köyde DJ performansları ve eğlenceler düzenleniyor. Civar illerden hatırı sayılır katılım da gerçekleşiyor (yaklaşık 10.000 kişi). Festivale katılanlar kendilerini korkunç yaparak bir nevi “Bocuk Cadısı” halinde olanlar köy halkından kabak tatlısını da kapıyor.
Köyün içerisi de belediyece çeşitli korkutucu öğeler (mumya, cenaze arabası, iskelet vs.) ile süsleniyor. Hatta köyün içerisindeki eski bir bina “Korku Evi” şeklinde dizayn ediliyor (Girişi cüz-i bir ücret karşılığında).
Her yıl artan kitlesi ile korkutmanın, korkmanın dayanılmaz hafifliğini yaşatan bu festivalde hiçbir zaman “Bocuk Cadısı”nı görmemeniz ümidiyle…
Bize sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz.
Instagram: @secme.gezgin Seçme Gezgin Instagram
Facebook: @secmegezgin Seçme Gezgin Facebook
Twitter: @secmegezgin Seçme Gezgin Twitter
Youtube: @secmegezgin Seçme Gezgin Youtube
Linktr.ee: secmegezgin Seçme Gezgin Linktr.ee