Kutsal Bilgelik: Ayasofya? İstanbul?da Tarihi Yarımada?da, Sultanahmet Meydanı?nda, Sultanahmet Cami (Blue Mosque) ile karşı karşıya ama ondan 1000 yıl önce inşa edilmiş diğer adıyla ?Red Mosque?.
Ayasofya Müzesi Camii (Hagia Sophia) İstanbul
Kutsal Bilgelik: Ayasofya… İstanbul’da Tarihi Yarımada’da, Sultanahmet Meydanı’nda, Sultanahmet Cami (Blue Mosque) ile karşı karşıya ama ondan 1000 yıl önce inşa edilmiş diğer adıyla “Red Mosque”.
Bizans İmparatoru I. Justinianus adına yapılmış. Kendisi burayı yaptırırken de hiçbir masraftan kaçınmamış. Öyle ki mimarinin sadece iç sütunları Mısır, Efes ve Suriye’den getirtilmiştir. Neyse parası vermiş, getirtmiş. Efes, sütunuyla ünlüyse demek...
Uzun yıllar Ortodoks Kilisesinin merkezi burasıymış. Kubbesi büyük ve yüksek olduğundan adından fazlaca söz edilmiş. Ünlenmiş…
Ana giriş ile iç giriş arasında uzun bir hol bulunuyor. İç girişe girebilmek için ortada yer alan “İmparatorlar Kapısı” şöyle bir durup kendisine baktırıyor. Hele ki rivayete göre kapının malzemesinin Nuh’un Gemisi’nden getirtildiği varsayılırsa insanda bir dokunma hissi de uyandırıyor.
İlk önce Ortodoks kilisesi, Fatih Sultan Mehmet’in fethi ile cami, Atatürk’ün Cumhuriyet’i ilanı ile müze, en son 2020 yılında ise tekrar cami haline getirilmiştir.
Öncesinde kilise olması sebebiyle içerisinde çok fazla ikon mevcut: “Apsis, 4 melek, imparator ve imparatoriçe ikonları” gibi. Cami olarak kullanılması sebebiyle de çok fazla “İslami hat yazıları, mihrap, minber, Sultan I. Mahmut Kütüphanesi” de yer alıyor.
Yani Türkiye’nin klasik tanımı: “tam bir mozaik”. Ama tüm bunların arasında mermere işlenmiş Viking yazısı daha çok ilgi çekiyor. Bizans’ta paralı ????askerlik yapan bir Viking askerinin “Havldan buradaydı.” yazısı adeta günümüz Türkiye’si mimarisinde halk olarak iz bırakma mücadelemizi hatırlattı (Vikinglerin atamız olup olmadığının araştırılmasını yetkililerden talep ediyoruz).
Son olarak ise “Dilek ya da Ağlayan Sütun” olarak bilinen hakkında birçok şehir efsanesi olan sütunda dilek tutup başparmağınızı bir tam tur çevirmeden çıkmayın, bu esnada biri de videonuzu çekerse en güzeli. Yapının en güzel fotoğrafını ise Sultanahmet Meydanı tarafından çekebilirsiniz.
Bize sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz.
Instagram: @secme.gezgin Seçme Gezgin Instagram
Facebook: @secmegezgin Seçme Gezgin Facebook
Twitter: @secmegezgin Seçme Gezgin Twitter
Youtube: @secmegezgin Seçme Gezgin Youtube
Linktr.ee: secmegezgin Seçme Gezgin Linktr.ee